Huutokauppailmoitus

Muutamissa varsinaissuomalaisissa lehdissä julkaistiin toukokuun lopulla 1892  huutokauppailmoitus. Huutokauppa ilmoitettiin pidettäväksi Halikossa, Joensuun Ilolan torpassa 9.-10. kesäkuuta. Ja huutokaupattavana oli ns välikauppiaan (tavaroiden välittäjän) vaimon Mariana Wilhelmiina Lindenin (s. 1830 Halikko) jälkeen jäänyt omaisuus. Mariana on äitiniäidinäidinäitini. Hän löytyy tältä sivustolta sivulta Lindenin suku. Mariana oli kuollut 19. huhtikuuta ja häntä jäivät perimään leski Kaarle Kustaa Vilhemi sekä lapset Olga, Kaarle, Kustaa, Mariana ja Sofia. Lapsista vain Kaarle asui ns omillaan eli vaimonsa ja lastensa kanssa Halikon Kydön kylässä. Nuorin lapsista, vuonna 1870 syntynyt Sofia, oli 22-vuotiaana 1800-luvun mittakaavassa vielä alaikäinen.

Lähde: https://digi.kansalliskirjasto.fi, Aura 26.5.892, Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot

Huutokauppailmoituksessa mainittiin, että tarjolla on eläimiä, työkaluja, huonekaluja, vaatteita as muuta irtaimistoa ”kahden kuukauden maksunodotusehdoilla”. Koko ilmoitus näkyy yläpuolella. Runsaan kahden kuukauden päästä samaisessa Aura-lehdessä olikin pikkuilmoitus siitä huutokaupparahat kerätään Ilolan torpassa 11. elokuuta 1892.

Huutokaupan tuotto, 2 307 markkaa, kirjattiin saman vuoden marraskuussa suoritetuttuun Mariana Lindenin perukirjaan. Tuo perukirja löytyy skannattuna Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen nettisivuilta Halikon seurakunnan perukirjoista (vuodet 1885 – 1904, sivu 106). Ja perukirjoista huomaa sen että huutokauppailmoituksessa mainittuja eläimiä ja esineitä ei ollut jäänyt kirjattavaksi perukirjaan. Summa oli siinä mielessä merkittävä, että pesän kokonaisvarallisuus oli vain hieman suurempi eli 3 122 markkaa. Kun pesässä oli velkoja 265 markan edestä, jäi pesään jaettavaa perillisten kesken runsaat 2,5 tuhatta markkaa. Lesken ns naimaosa oli 2/3 varallisuudesta. Lasten kesken jaettavaksi jäi siten runsaat 950 markkaa eli vähän yli 190 markkaa lasta kohden. Nykyrahassa summa olisi noin 880 euroa.

Leski Kaarle Lindén meni varsin pian, jo saman vuoden aikana, uudelleen naimisiin (vaino Maria Antoanetta Kajander 1849 – 1924) ja eli runsaat 20 vuotta eli kuoli 9 vuotta toista vaimoaan aiemmin..

1 comments on “Huutokauppailmoitus

  1. […] Mutta vasta nyt syksyllä, kun kirjoittelin pienen jutun Olgan äidin kuoleman jälkeen pidetystä huutokaupasta ja perukirjasta, esille nousi runsaan sadan vuoden takaisia lehtiuutisia, joissa todettiin Ilolan olleen […]

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.