Kreivin käskystä

Äitini isän äiti Olga Mariana Lindén oli syntynyt Halikossa Joensuun kartanon alaisen Ilolan torpassa heinäkuussa 1858. Noin 23-vuotiaana hän siirtyi piiaksi Halikon Viurilan kartanoon. Muistitiedon mukaan myös Olgan äiti Mariana Wilhelmina Kaarlentytär oli ollut Viurilassa ”piikomassa”. Äidin suositusten avulla tytärkin pääsi kartanoon palkolliseksi. Olga kertoi vanhemmalla iällä paljonkin tarinoita nuoruudestaan. Tässä niistä otteita:

Siivosin kreivin kamaria. Kun toiset palvelijat pesivät liinavaatteita, niin paikkasin ja silitin niitä. Kreivipari oli välillä parinkin viikon ajan matkoilla Ruotsissa – liinavaatteita ja vaatteita piti olla paljon pakattuna. 

Olga oli August Magnus Gustaf Armfeltin (1826-1894) isännöimässä Viurilassa piikana vuoteen 1888 asti, jolloin hän siirtyi kartanon alaiselle rälssitilalle Turilaan, lähelle Kuusjoen rajaa.

Kreivi ehdotti siirtymistä Turilaan, jossa vanha Maija oli sairastunut. Sinne tarvittaisiin emännöitsijä. Olin monta kertaa sanonut: ”Ei kreivi laita minua sinne”, mutta hetken päästä kreivi palasi asiaan. Kreivi sanoi huonolla suomella: ”Kylä sinu menee, ku minä maksaa”. Kreivi nelinkertaisti palkan – ja sitten lupauduin. Luontaisetuna sain mm palttinaa, joista sai tehdä vaatteita (mm alusvaatteita). Läksiäislahjaksi kreivi antoi minulle valokuvansa.

Kreivi Armfeltin valokuva Olga Lindénille.

Kreivi Armfeltin valokuva Olga Lindénille.

Turilassa Olga tutustui naapurinkylän, Nurkkilanpyölin, poikaan Sven Sveninpoikaan, joka oli lähes yhdeksän vuotta Olgaa nuorempi. Häitä vietittiin Turilassa heinäkuussa 1891.

Nurkkilanpyölin Venne ja muut pojat tekivät taksvärkkiä Turilaan. Siitä Venne ja minä tutustuimme. Häät olivat Turilassa, jonka tuvassa myös tanssittiin. Taisi olla kaikkiaan 8 hääparin taustalla ollutta ”morsiuparia”. Mallia oli otettu Viurilan juhlista.

Olin kaivannut takaisin Viurilaan, mutta kun ensimmäinen lapsi, Kalle, syntyi vajaa vuosi häiden jälkeen, niin sitten aloin viihtymään Turilan seudulla. Sitten poika sai vatsataudin/punataudin ja kuoli. Oli sen ikäinen, että olisi juuri kävelemään ryhtynyt…

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.