Kuvien kertomaa

Syyskuisessa kirjoituksessani Kakkulat, mättäreet ja korvakorut julkaisin myös kuvan, joka oli otettu turkulaisessa Wivi Arnos -valokuvaamossa. Suomen valokuvataiteen museon ylläpitämään Kuka kuvasi? -palveluun on listattu tietot ennen vuotta 1950 Suomessa toimineista ammattivalokuvaajista ja myös joistakin alan harrastajista.

Tuosta tietokannasta selvisi myös se, että Wivi Arnos -valokuvausliike toimi Turussa Linnankadulla ja että se oli kolmen naisvalokuvaajan, Elisabeth Grönroosin, Anni Hohkasen ja Hulda Mårtenssonin, yhteinen valokuvaamo. Ja koska valokuvaamo toimi vain vuosina 1896 – 1907, rajaa myös artikkelini päähenkilön Kaarle Kustaa Lindenistä otetun valokuvan ottohetken myös noihin samoihin vuosiin.

Sofia Linden

Sofia Lindén

Kaarle Kustaan tyttäristä niin Mariana Wilhelmiina (1867-1947) että Sofia Konradina (1870-1914) muuttivat Uskelasta Turkuun 1890-luvun puolivälissä.

Molemmista otettiin ns potrettivalokuvat ruotsalaissyntyisen Carl Edward Axelssonin Aunes Fotogr atelier`ssa. Tämä valokuvaamo toimi Axelssonin nimissä 1890-luvulla ennen kuin ajautui konkurssiin. Axelsson teki toki kuvausmatkoja Saloonkin. Niinpä on mahdollista, että Sofian ja Marianan kuvat on otettu myös Salossa.

Kuka kuvasi? -palvelu on erinomainen väylä, kun tietoja etsii valokuvaajista, mutta myös valokuviin liittyen, jos kuvaaja vain on tiedossa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.