Pari sukua Halikosta

Tämän sivuston Tutkimani suvut -alasivulla on ollut pari sukua, joista en ole mitään tarkempaa julkaissut. Joitakin yksittäisiä artikkeleja olen julkaissut. Nämä kaksi eli Kyöpin suku ja Enolan suku ovat kuitenkin koko ajan ”matkassa kulkeneet”. Eli tietoja olen tallentanut,  kun jotakin on vastaan tullut. Ja onhan niitä toki kertynyt noin 12 vuoden aikana! Itselläni näiden tutkimukset ovat keskittyneet paljolti Halikon pitäjän alueelle. Tosin Enolan suvun osalta juuria voidaan hakea naapuripitäjien puolelta.

Enolan suvun tutkimisen olen aloittanut enemmänkin ”puhtaalta pöydältä” – toki runsaasti on tullut apuja sukuun kuuluvilta. Kyöpin sukuun tutustumiseen sain silloin viime vuosikymmenen puolivälissä äitini serkulta jo selvityksen (tehty ilmeisesti 1980-luvulla), johon ilmiselvästi oli käytetty jo paljon voimavaroja. Tarkistettavaa ja korjattavaa on kuitenkin jäänyt – ja uusia ja syventäviä tietoja on löytynyt.

Kyöpin suvusta saamani aiempi selvitys liittyy itse asiassa laajempaan Halikon Tavolan Kyöpillä isäntänä toimineen Mikko Tuomaanpojan (1705 – 1782) sukuun, joka on jakautunut kolmeen haaraan: Mikolan, Kyöpin ja Karvalan haaraan. Näistä jokaisesta haarasta oli siis tehty jo selvitykset 1980-luvun tienoilla. Näissä tutkimuksissa jakautuminen tapahtuu Mikon pojan (Heikin, 1737 – 1808) pojan (Simon, 1770 – 1840) tyttärissä, sillä näistä Christiina (s. 1798) siirtyi emännäksi naapuritaloon Mikolaan ja vuotta nuorempi Ulrika Karvalan tilan (Tavolasta noin 5 km länteen) emännäksi. Kyöpin tilaa jäi hallinnoimaan siskoksista Kaisa (s. 1809) yhdessä Juho Juhonpojan kanssa. Itse kuulun siis tähän Kyöpin haaraan.

Kaisa ja Juho saivat 10 lasta, joten arvata saattaa, että jälkeläisissä on selvitettävää ollut runsaasti. Oheisessa kuvassa on lapsista neljänneksi vanhimman eli Maria Wilhelmiinan ja hänen miehensä Karl Gustavin hautakivi Halikon hautausmaalta.

Karl ja Maria Kyöppi_Fb_Tarja Valliranta

Kuvan lähde: Facebookin Suomen kirkkoja ja hautausmaita -ryhmä. Kuvaaja Tarja Valliranta (v. 2014)

Lähiaikoina siis lisää tietoja näistä kahdesta suvusta, jotka ovat tulleet minulle jo varsin tutuiksi!

1 comments on “Pari sukua Halikosta

  1. […] 1700-luvun puolella tila siirtyi periaatteella isältä pojalle, mutta kuten jo artikkelissa Pari sukua Halikosta  mainitsinkin, niin 1820-luvun lopussa tilanpitoa jatkoi aikuiseksi eläneistä talon tyttäristä […]

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.